O echipă de arheologi turci a descoperit șapte schelete în timpul lucrărilor de restaurare la Palatul Boukoleon din Istanbul, una dintre cele mai vechi structuri care datează din epoca bizantină.
Anunțul descoperirii scheletelor în Palatul Boukoleon a fost făcut de autoritățile locale.
„Aceasta este o uriașă enigmă arheologică”, a scris pe Twitter Mahir Polat, secretarul general adjunct al Primăriei Municipiului Istanbul, relatează agenția Xinhua.
Potrivit lui Polat, rămășițele descoperite indică o moarte subită care a avut loc în palat cu mii de ani în urmă. Zona în care au fost găsite osemintele este posibil să fi fost o temniță.
„În centrul Istanbulului, o moștenire istorică abandonată este scoasă la lumină cu tot misterul său”, a scris pe Twitter, despre această descoperire, Murat Kantekin, consultant al primarului Istanbulului Ekrem Imamoglu.
Totodată, referitor la cele șapte schelete descoperite în Palatul Boukoleon din Istanbul, Merve Gedik, managerul Proiectelor de Patrimoniu Cultural din oraș, a afirmat că „puzzle-ul devine din ce în ce mai interesant prin complexitatea sa”.
La începutul anului 2021, Departamentul de Conservare a Bunurilor Culturale din Istanbul a lansat un proiect de restaurare arheologică a palatului vechi de 1.600 de ani, grav avariat.
Cu acest prilej, echipele au efectuat săpături arheologice pentru a descoperi câteva componente noi ale palatului îngropate sub pământ. În septembrie, au descoperit o fântână antică.
Palatul Boukoleon este una dintre cele mai vechi clădiri din Istanbul care au fost locuite de o serie de împărați bizantini.
După restaurare, palatul și zona înconjurătoare vor fi transformate într-un muzeu în aer liber și un obiectiv turistic.
Vă recomandăm să citiți și:
Artefacte neasteptate schimba istoria orasului Istanbul